Bu Blogda Ara

8 Ağustos 2016 Pazartesi

AVKASIR

Kahramanmaraşın batısında takriben altmış  kilometre mesafede olan ve köylülerce avkasır diye telaffuz edilen Avkasrı köyü Başkonuş dağları eteklerinde ve Kahramanmaraş Andırın yol güzargahındadır. Zamanın Maraş Valisi Süleyman Paşa  buraya bir köşk  yaptırır. Yaz  aylarını sayfiye olarak burada geçiren Paşa,  kış aylarında  da burasını  av köşkü olarak kullanır. Köşk;  yaz - kış Çukurovadan gelen Tecirli, Avşarlı, Cerit,  Pazarcık’tan gelen Atmalı, Sinemenli, Kılıçlı ve Amik’ten gelen Mursaloğluları, Bahadırlı, Sarıcalı, Çoşlu ve Kodallı aşiret reis ve beyleri ile dolar taşar. Öte yandan kış aylarında  av partileri  bir bayram ve şenlik içerinde  geçer.  Andırın’lı  Yaycıoğulları  ve Zülfikaroğulları devamlı olarak köşkte kalırlar ve Süleyman Paşa  tarafından ağırlanırlardı.
Süleyman Paşa’nın Av Köşkü, varislerinin ihmalliği yüzünden harap olmuş, buradaki bağ ve bahçeler ile tarlaları yine varisleri tarafından  Kayışlı,  Demrek  ve AVKASRI köylülerine satılmıştır.
Zamanla, bakımsızlıktan Köşk tamamen yıkılmış olup yerine beton yığını bir jandarma karakol binası yapılmıştır. Zaman karakol binasını da yok etti.
Tarihi Avkasır köyünün adı da maalesef Yaylaüstü  (Bekir Sıtkı Bayazıt, Yolyanı, olarak değiştirildiğini söylese de, doğrusu; Yaylaüstü’dür.) olarak değiştirilmiştir. Bu olumsuz olayı eski Kahramanmaraş milletvekillerinden    araştırmacı yazar Mehmet Yusuf Özbaş, şöyle yazar; ‘‘

’’Bazı cahil idareciler her gördükleri kelimeyi değiştirmeyi bir marifet saymışlar, Bayazıtoğlu Süleyman Bey’in Avkasrı köşkünden esinlenerek isimlendirilen AVKASIR Köyünü de Yaylaüstü  olarak değiştirmişlerdir.’’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder