Bu Blogda Ara

7 Ocak 2012 Cumartesi

ekmek


Akşam bir tv kanalında TMO tarafından hazırlanan “Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları" konulu araştırma yorumlandı. Sipiker, mikrofonunu uzattığı vatandaşların % 100’ünden olumlu görüş aldı. Yani vatandaşların tümü Ekmek İsrafı’na karşı bir tavır sergiledi.

Günde 6.1 milyon ekmek çöpe gidiyormuş.

Türkiye’de günlük üretilen 123 milyon adet ekmeğin yaklaşık 6.1 milyonu israf ediliyormuş.
Açlık çeken Afrika'lının yiyeceği...

Konu önceleri Bakana sorulmuş. İisrafın 450-500 bin ton buğdayın israfı anlamına geldiğini söylemiş.

Tv. Kanalının sipikeri tarafından çeşitli kesimde yaşayan vatandaşın görüşü alındı.

Ortak görüş: Eğitimsizliğin yol açtığı idi.

Ben de:
Cahiliyet ve eğitimsizlik derim.

Ekmek katçı mı, yani bir evi terk ettiğinde oraya bir daha dönmeyeceğini, bilen ve inanan bir toplumun torunları olduğumuzu bilen bizler bu israfı nasıl yapabiliyoruz?
İnancımızın emirleri de bu doğrultuda değil mi?

*

Ununa kimyevi maddeler katılarak beyazlatılmış, bu nedenle yüksek fiyatlara satılan ekmeğin üreticiler tarafından vatandaşa çeşitli türleri sunuldu.

Diyet için üretilen:


*Kepekli ekmek,
*Çavdar ekmeği,
*Yulaf ekmeği,
*Köy ekmeği,
*Mısır ekmeği,
*Tuzsuz ekmek.
Gibi ekmeklerin neden son derecede yüksek fiyatlarla satıldığını hiç düşünen ve eleştiren oluyor mu? Bu ekmekler neden normal ekmek fiyatından daha pahalı? Neden Kepekli Ekmek normal ekmekten daha yüksek fiyata satılıyor. Çavdar'ın, yulaf'ın, mısır'ın ve kepeğin üretimi buğdaydan daha mı zor. Genelde bu sayılanlar hayvan yiyecekleri değil mi?

Belediyemiz ekmeklerin yapılışını denetlemekle yükümlü kuruluştur. Sanırım bu konuda sessiz kalıyor Belediyemiz.
Belediye tarafından üretilen "Halk Ekmek"lerin kurallara daha uygun olduğunu görüyoruz. Ama…
“Ama”sı ihtiyacın altında üretim yapılıyor. Diyet ekmeklerinin satış noktalarına ne zaman geleceğini kestirmek imkansızdır.

Son söz:
Yalnızca ekmek konusunda belediyenin görevini yaptığını kim söyleyebilir.

*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder